Reiseskildring og bilder - Krakow 1. - 6. juni

KORTUR TIL KRAKOW   1. – 6. JUNI 2011

Atter en gang har HAUKNESKORET hatt kursen mot det store utland med sine vakre sanger.

Starten på turen ble en sen lunsj på Babettes for de fleste av korets medlemmer. 24 stk fra koret var klare til togets avgang 1531 onsdags ettermiddag med kurs for Værnes. En forhåpningsfull gjeng fant sine plasser på toget og så var vi igjen på tur. Etter hvert inntok vi serveringsvogna, der vi okkuperte de fleste plasser. Med tillatelse fra konduktør og personell på toget, var det duket for enkel servering av medbrakt godtepose og gele. Det hele ble servert av 4 stk vakre rosa krøllahårete damer med solbriller i ymse varianter, og til vakker sang. At geleen inneholdt seigmenn som tydeligvis hadde prøvesmakt på forhånd ble snart klart, for ved andre servering hadde de fått for mye og ramlet med hodet ned. Jaja geleen inneholdt jo noe ”sterkt”, og godteposene fikk frem en god stemning på gjengen.

Vel fremme på Værnes ca kl 2110 fant vi hotellet, og de fleste tok en matbit før det ble kveld.

Torsdag morgen er vi klare for avgang 0730 fra Værnes. Tiden på Gardermoen benyttes flittig frem til kl 1040 og avgang Krakow. Bruremarsjen mv får vi tid til mens vi står og venter, og at boardingen må vente på oss gjør vel ikke noe, når vi mottar så strålende applaus.   

Fremme i Krakow ca kl 1300 møtes vi av Magda (Magdalena) som skal være vår guide under oppholdet, og hun tar oss med til bussen og en busstur på ca 30 minutter til Hotell Batory. Hotellet ligger ca fem minutters gange fra byens hovedtorg Rynek Glòwny. Vi innlosjerer oss på rommene, og benytter resten av denne flotte sommerdagen til å bli kjent i området på egenhånd.

Kl 1900 møtes vi til felles middag på restaurant Florianska som er i gåavstand fra hotellet. Her serveres vi både forrett, hovedrett og dessert, og synger oss gjennom et godt måltid. Etterpå vandrer vi ute på torget, inntar en god drikk eller to, - og har spontane ”ute-konserter” der vi høster stor applaus, og får mange bemerkninger for vår sang.

Fredag blir vi hentet av Magda kl 1200 som tar oss med til Wieliczka Saltgruver med buss. Vel fremme i Wieliczka er det lunsj på Karczma Halit ca kl 1245, og vi serveres ett typisk polsk måltid, suppe i skåler av brød og piroger med forskjellig fyll, ja også synger vi litt.

Etter lunsjen går vi opp til huset med inngang til Saltgruvene. Der blir det som vanlig på slike turistattraksjoner en del venting, og vi forkorter selvsagt ventetiden med et utvalg av våre sanger til glede for veldig mange tilhørere.

 Saltgruvene som et unikt fenomen ble en gang beskrevet som "like bemerkelsesverdig som pyramidene i Egypt, men mer nyttig”. I dag står saltgruvene på UNESCOs verdensarvliste og er en av de mest kjente attraksjonene i Krakow-området.

Etter å ha gått ned utallige trappetrinn starter omvisningen 65 m under bakken og leder oss gjennom mange rom, passasjer og store kamre. Som turist har vi bare tilgang til 3 av 9 nivåer, og til en dybde på 135 m (over 800 trappetrinn) under bakken, mens den totale dybden ved nivå 9 er ca 327 m. Den samla lengden av ganger er over 300 km der vel 2,5 km er åpen for turister. Gruven inneholder over 2000 underjordiske kamre, og det har vært hentet opp saltstein siden begynnelsen av 1200-tallet. Etter at gruva ble åpnet som museum 1950 hentes det ut salt i mindre grad. Høydepunkter inkluderer fantastiske farger av undergrunnen, statuer av gamle konger og guder, sjøer og en bemerkelsesverdig underjordisk "katedral", der alt er skåret ut av salt. St. Kingas kapell er laget mellom 1895 og 1928, er 54 m lang, 17 m bred og 12 m høy og rommer 500 troende.  Kapellet inneholder mange flotte lysekroner der krystallene er laget av salt.

Haukneskoret er så heldige at vi får holde en liten konsert inne i dette flotte kapellet, og det er en høytidstemt gjeng som fremfører fra vårt vakre repertoar. Som gode sangere vi er synger vi oss også gjennom gangene i gruva, og underveis her får vi også stor applaus og oppmuntring til mer sang. Høydepunktet kommer vel likevel mot slutten, når ”Fader Jacob” runger gjennom gruvegangene, sunget av oss, skoleklasser og andre besøkende. Her ser vi tydelig av sangen skaper fellesskap, og at man ikke behøver å synge på samme språk for å få dette til - fantastisk.

Etter omvisningen kjører bussen tilbake til hotellet, og kveldens innhold blir opp til oss selv. De aller fleste av oss lar oss imidlertid friste til en runde rundt i byen, etter først å ha tatt en rask dusj og en kort hvil. Natteliv i stummende mørke og fantastisk sommertemperatur frister, og vi ender opp som seg hør og bør med ett lite kveldsmåltid og rimelig godt samla på ett av serveringsstedene på torget. Også denne kvelden høres norske sangfugler over byen.


Lørdag formiddag benyttes etter eget ønske. Litt shopping må til og mange finner igjen veien til Galaria Krakowska, ett kjøpesenter med bortimot 280 butikker, tre etasjer og fantastisk flotte butikker. Ellers var The Jewish quarter of Kazmierz verdt ett besøk, og Wawel Hill, The Royal Castle and Cathedral flott å oppleve. The Cloth hall (Sukiennice) er sannsynligvis verdens første kjøpesenter, og har vært i bruk i over 700 år. Markedsplassen Rynek Glòwny er byens samlingspunkt, og regnes som et av de vakreste torgene i verden. Krakow har også mange flotte kirker, bla Mariakirken som med sitt karakteristiske element med høydeforskjellen på sine to tårn, og regnes som en av Europas fineste kirker. Kirkens nordlige tårn er 80 meter høyt, mens klokketårnet er 69 meter høyt. Noen benyttet også formiddagen til SPA – og kom derfra med mange gode opplevelser og bla flotte negler.

Kl 1900 møtte vi til felles middag med folkloreunderholdning i restaurant Galicyjska. Her ble vi servert nok et typisk polsk måltid, og fikk både se og delta flittig med folkloredans. Det ble en fantastisk kveld, og enda et godt eksempel på at musikk og dans er forenelig uansett språk og kulturforskjeller.


Søndag formiddag benyttes etter eget ønske rundt om i byen, og også denne siste dagen er det sommervær. Kl 1630 har vi korøvelse i kjelleren på hotellet vi bor i, før Magda kl 1830 kommer og følger oss til St. Nichlas kirke. Her deltar vi med sang underveis i messen, og har konsert til slutt. Dette blir en flott opplevelse, og vi mottar stor applaus for vår fremføring.

Kl 2115 er det felles 3 retters middag på restaurant Amadeus. Her overrekkes det gave til Solveig som takk for en fantastisk flott tilrettelagt tur, som vi vet det ligger mye arbeid bak å få til.

Etter middag ender vi som vanlig på et uteserveringsted på torget, der siste kvelden må utnyttes best mulig, og sangen runger igjen godt over byens torg. Langt ut i natten får vi ved en tilfeldighet selskap av en gjeng med irer, og en av mennene som attpåtil var fra Galway (som vi besøkte i 2008) setter i gang med fantastisk irsk sang. Det ble en livlig og kjempemorsom avslutning for våre kvelder i Krakow, og det var nok flere enn meg som husket tilbake på tidligere turer. 

Mandag morgen blir vi hentet av bussen kl 0945 med kurs mot flyplassen. Litt tid på tax-free butikken blir det før flyet tar av kl 1225 med kurs for Oslo. Kl 1715 er vi i lufta igjen, og det er en avslappet gjeng som ankommer Bodø. Bagasjen blir satt til oppbevaring på togstasjonen mens vi inntar litt mat på Origo i påvente av togavgang. Togturen hjem blir som vanlig noe mer avslappet, og mange benytter nok sjansen til å ta igjen litt fortapt søvn.  0015 er vi på Mo stasjon og så er reisen over for denne gang.

Som vanlig på turer med Haukneskoret så ble det også både sunget og spilt gitar rundt om på rommene om kveldene, etter at byturene var gjort. Noen ble vel holdt våkne mot sin vilje, eller kanskje bråvåkna utpå natta L. Men som ei av kormedlemmene sa ”så va det vel ikke så farlig at ho våkna før ho hørt jo i alle fall at det va nån som hadde det kjempeskøy” 

 Ja dokker – noe e vi tilbake til hverdagen og kan se tilbake på en fantastisk fin tur, som var planlagt kjempegodt, og fungerte så bra. For hver tur så skapes det bare større samhold og vennskap, og vi lærer stadig nye sider av hverandre å kjenne. Til dokk som ikke va med no – så bi det fleire sjansa – og den bør dokk benytt J Alle vi som va med no den her gangen, bi i alle fall med neste runde også, og det bi ikke lenge til.

Evajanne 15.06.11